Acupunctuur ontwikkelde zich duizenden jaren geleden. Het is een van de bekendste disciplines van de Traditionele Chinese Geneeskunde  waarbij er vanuit gegaan wordt dat lichaam en geest een geheel vormen. In gezonde toestand kan de energie vrij stromen door de meridianen. Als er blokkades ontstaan raakt het evenwicht verstoord en ontstaan er fysieke en/of mentale klachten. Door het plaatsen van naaldjes in het lichaam worden de acupunctuurpunten gestimuleerd en herstelt de balans in de energiecirculatie.

Vanuit de Westerse wetenschap is er een andere verklaring van de werking van acupunctuur; de acupunctuur naaldjes stimuleren de zenuwuiteinden en het bindweefsel. Hierdoor worden er lichaamseigen stoffen aangemaakt die pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Ook wordt de bloeddoorstroming aangezet waardoor het lichaam zichzelf kan gaan herstellen. 

De eerste afspraak begint met een uitgebreid vraaggesprek om alle klachten goed in beeld te brengen. Daarna worden er tijdens de behandeling op diverse plekken in het lichaam dunne naaldjes geplaatst die enige tijd blijven zitten. Ook kan er voor behandeling gebruik gemaakt worden van cupping. Met behulp van glazen bollen die vacuüm gezogen worden op de huid kunnen blokkades worden opgeheven en wordt de doorbloeding aangezet. 

Meer lezen over acupunctuur en behandeling? Kijk op de website van NVA